Vogelgriep: De risico's voor u en uw gezin

Bird Flu: The Risks to You and Your Family
Hoewel vogelgriep niet nieuw is, heeft de toenemende aanwezigheid én publiciteit ervan, ervoor gezorgd dat veel mensen zich zorgen beginnen te maken. Hier volgt een korte gids over vogelgriep en de bijbehorende risico's.

Hoewel vogelgriep niet nieuw is, heeft de toenemende aanwezigheid én publiciteit ervan, ervoor gezorgd dat veel mensen zich zorgen beginnen te maken. Hier volgt een korte gids over vogelgriep en de bijbehorende risico's.


Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is niet nieuw en komt regelmatig voor. Bovendien bestaan er vandaag de dag verschillende varianten waarbij H5N1 de meest bekende en frequente vorm blijkt te zijn. De H5N1 variant is daarnaast ook erg pathogeen wat betekent dat de kans groot is dat vogels die het oplopen eraan sterven.

Doordat de H5N1 variant bijzonder besmettelijk is en dus makkelijk kan worden overgedragen op allerhande vogelsoorten, is het beleid bijzonder streng en eenduidig. Zelfs indien er maar 1 vogel besmet is, wordt aangeraden om alle vogels/ kippen die u heeft te euthanaseren. 


Hoe verspreidt vogelgriep zich tussen vogels?

Vogelgriep wordt overgedragen wanneer bepaalde vogels in contact komen met veren, uitwerpselen of afscheidingen van levende of dode besmette vogels. Alle vormen van pluimvee, watervogels, meeuwen en roofvogels zijn bijzonder vatbaar. Interessant is dat tuinvogels het niet lijken te kunnen krijgen!

De Wereldgezondheidsorganisatie schreef eind november 2022 een rapport waarin stond dat er in de afgelopen 20 jaar wereldwijd 856 gevallen van H5N1 bij mensen waren vastgesteld waarvan 456 gevallen fataal waren. Om dat losstaande feit beter in de context te kunnen plaatsen; wereldwijd werden in dezelfde periode 500.000 mensen door honden gedood. De kans dat je door een hond wordt gedood is dan ook 100 keer groter dan dat je sterft aan vogelgriep!

Waar situeert de vogelgriep zich?

De overgrote meerderheid van de menselijke gevallen heeft zich tot nu toe voorgedaan in Azië, waar mensen dicht bij hun dieren leven, de hygiëne slecht kan zijn én de gezondheidszorg behoorlijk ontoereikend is. Mensen worden vooral besmet door directe/ indirecte blootstelling aan besmet levend/ dood pluimvee of door een besmette omgeving zoals markten met levende vogels. Vogelshows en veilingen zijn momenteel verboden in het VK zodoende de overdracht tussen vogels te voorkomen.


Kan vogelgriep worden overgedragen tussen mensen?

Er is geen bewijs dat H5N1 zich van mens tot mens kan verspreiden, noch is er enig bewijs dat vogelgriep op mensen kan worden overgedragen via correct bereid pluimvee of eieren. Uit alle door nationale en internationale organisaties verzamelde gegevens blijkt dat het risico op vogelgriep bij mensen "zeer laag" is.

De meeste maatregelen laten zich kenmerken door een risico én een voordeel. Het houden van uw eigen kippen is er een waarbij de voordelen voor u en uw gezin veel groter zijn dan de risico's! Ons assortiment kippenhokken is ongelooflijk eenvoudig schoon te houden en te desinfecteren, zodat u en uw kippen veilig zijn. Bekijk ons assortiment eenvoudig schoon te maken kippenhokken hier.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews