Kunnen kippen vrij rondscharrelen en voedsel zoeken in de winter?

Can chickens free-range or forage in Winter?
Vind tips om een aantrekkelijke ren voor je kudde te creëren, van een geschikte vloer tot inventieve voederbakken. Houd je kippen gelukkig en beschermd, of ze nu vrij rondlopen of opgesloten zijn, terwijl we de ins en outs van de verzorging van winterkippen verkennen.

Vrije uitloop en vogelgriep

Het vrij loslopen van onze kippen tijdens de winterperiode wordt al enkele jaren aan banden gelegd vanwege de vogelgriep. Toch is het aantal incidenten in het grootste gedeelte van Europa dit jaar sterk gedaald en de overheid heeft geen verdere huisvestingsverordeningen uitgevaardigd … hoera! Echter, in andere delen van de wereld, zoals de VS, nemen de gevallen toe en zijn de risico’s bijgevolg een pak groter.

Als je ergens woont waar het risico op vogelgriep aanzienlijk laag is en er GEEN huisvestingsverordeningen van kracht zijn, dan is vrij rondscharrelen zeker een optie!
Het lijdt echter geen twijfel dat het loslaten van je kippen in de winter er anders uitziet dan bij warmer/ droger weer. In deze tijd van het jaar groeit het gras niet meer en is de ondergrond natter waardoor de kans op modder een pak groter is.

Toch is het belangrijk om - indien mogelijk - je kippen vrij te laten rondscharrelen en op zoek te laten gaan naar heerlijke hapjes daar het bijdraagt aan hun geluk en welzijn. Daarnaast levert het ook extra voedselbronnen op en krijgen ze de kans om hun spieren te strekken en te trainen waardoor ze fit en warm blijven.

Foerageren - het zoeken naar voedsel - maakt deel uit van wie ze zijn en bepaalt het grootste gedeelte van hun dag. Als je de kippen dit zou ontzeggen, dan zou dit kunnen leiden tot frustratie, agressie en zelfs depressie. Kortom, het is wel degelijk van vitaal belang aangezien het bijdraagt aan hun geluk en welzijn. Dat terzijde, is het ook weer heel normaal voor pluimvee om niet vrij rond te lopen in de sneeuw of tijdens een storm … en wie kan het ze kwalijk nemen?

Veel mensen denken dat ze hun kippen gewoon kunnen loslaten maar het is zeer waarschijnlijk dat onvoldoende beschermd pluimvee - vroeg of laat - gejaagd zal worden.
Als verantwoordelijke pluimveehouder is het dus wel jouw taak om ervoor te zorgen dat de kippen altijd beschermd zijn tegen roofdieren. Onze kippenren biedt 2 vierkante meter ruimte en staat garant voor een optimale bescherming. Op die manier kunnen je kippen extra vroeg opstaan en veilig rondscharrelen.

Nestera Kippenren

Laten we het even over "vrijloop" hebben!

Het is niet altijd aangewezen om onze gevederde vriendjes vrij door de tuin te laten lopen. Als je je toom kippen in een ren moet/ wilt houden, zijn er heel wat dingen die je kunt doen om het voor hen interessanter te maken.


  1. Voorzie de vloer van de kippenren van degelijk materiaal waardoor het aangenaam wordt voor de kippen om erin rond te scharrelen. We denken aan houtsnippers, stro en/ of droge bladeren.
  2. Bedek de kippenren indien mogelijk zodoende het materiaal droog en hygiënisch te houden.
  3. Overweeg eveneens de zijkanten van de kippenren te bedekken. (Vooral bij hevige wind en/ of regen kan dit handig zijn.)
  4. Plaats een oude boomtak; een ladder en/ of schommel om de beschikbare ruimte in de kippenren te optimaliseren. Kippen vinden het heerlijk om lekker hoog te zitten - zelfs overdag.
  5. Kweek wat gekiemde granen en strooi ze vervolgens op de grond zodat de kippen zelf op zoek kunnen gaan.
  6. Maak voerbakjes voor lekkernijen en doe er wat lekkers in. We denken hierbij aan gedroogd fruit, levende meelwormen of zonnebloempitten.
  7. Hang fruit, groenten of kruidentuintjes aan een touwtje omhoog zodat de kippen ernaar kunnen pikken.
  8. Kippen weten nieuwigheden wel te waarderen. Dus als je ze voornamelijk droogvoer geeft, kun je eventueel afwisselen door een gedeelte van het droogvoer aan te vullen met lauw/ warm water.
  9. Voeg multivitamine aan het drinkwater toe zodat de kippen in een goede conditie blijven. Verder is het eveneens belangrijk om het water dagelijks te verversen en drinkbakjes ‘s nachts naar binnen te brengen zodoende te vermijden dat ze gaan bevriezen.
  10. Ververs de bodembedekking in het kippenhok 2x zo vaak als normaal. De langere nachten en de drassige omstandigheden in de winter, zorgen ervoor dat het hok veel vochtiger en vuiler wordt dan tijdens de zomerperiode.
Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews