Flockdown: Alles wat je als kippenhouder moet weten over de vogelgriep

Flockdown: Everything Back Garden Chicken Keepers Need to Know About Bird Flu
We moeten helaas vaststellen dat de vogelgriep wereldwijd toeneemt. Daarom hebben wij voor jou een lijst samengesteld met essentiële zaken die je moet weten (en doen) om je kippen zo veilig mogelijk te houden.

Flockdown: Alles wat je als kippenhouder moet weten over de vogelgriep

We moeten helaas vaststellen dat de vogelgriep wereldwijd toeneemt. Dit kan een zorgwekkend onderwerp zijn voor velen, vooral voor degenen die voor het eerst kippen houden. Omdat we bij Nestera dierenwelzijn als onze belangrijkste prioriteit beschouwen, hebben we voor jou een lijst samengesteld met essentiële zaken die je moet weten (en doen) om je kippen zo veilig mogelijk te houden.

Ten eerste is het belangrijk om 2 dingen goed in het achterhoofd te houden:

 1. 'Vogelgriep' en 'vogelpest' (AI) zijn 2 begrippen die naar hetzelfde verwijzen.

 2. Ondanks het toenemende aantal gevallen, is de kans behoorlijk klein dat kippen die bij particulieren in de achtertuin scharrelen, het virus oplopen. Indien je op de hoogte bent van een goede bioveiligheid en daarbij ook rekening houdt met de bestaande huisvestingsvoorschriften, is de kans bijzonder klein dat je kippen in aanraking komen met het virus.

Bioveiligheid 

Gebruik EEN speciaal paar laarzen wanneer je je kippen gaat verzorgen. Daarbij is het belangrijk om de laarzen schoon te houden én ze regelmatig - bij voorkeur bij het in- én uitlopen van het hok - te ontsmetten. Gebruik hiervoor een voetbad en ontsmettingsmiddel dat regelmatig vervangen wordt.  

Credit: Lisa Steele

Houd voer- en drinkbakken uit de buurt van wilde vogels en ratten; reinig en ontsmet ze regelmatig én gooi ongebruikt voer en water meteen weg. De beschutte ruimte onder ons verhoogde kippenhok is hiervoor ideaal. Verder beschermt ook de 3m ren - die wij voorlopig enkel aanbieding in combinatie met het verhoogde kippenhok maat L - het eten én drinken van de kippen tegen verontreiniging door wilde vogels en ratten.

Huisvestingsverordeningen 

Huisvestingsverordeningen komen van de overheid en zijn dus verplicht. Dit betekent niet dat je de kippen moet opsluiten in het hok maar wel dat ze niet langer vrij in de tuin kunnen lopen zodoende elk contact met wilde vogels te kunnen vermijden.

Onze ren van 3 meter is ideaal om een veilige buitenruimte te creëren en kan - met behulp van extra delen - zo ver worden uitgebreid als je zelf wilt. 


Verschillende soorten vogelgriep

Het virus muteert voortdurend wat betekent dat er wereldwijd verschillende stammen van het vogelgriepvirus bestaan. Sommige worden geclassificeerd als hoog pathogeen (HPAI) en andere als laagpathogeen (LPAI). Pathogeniteit betekent de mate waarin je ziek wordt als je iets oploopt.

De stam waarover we ons momenteel de meeste zorgen maken heet H5N1 en is 'hoog pathogeen'. Dat betekent dat als een vogel de ziekte krijgt, hij waarschijnlijk erg ziek wordt; voor velen zal het zelfs fataal aflopen.

De ziekte wordt meestal overgedragen door besmette trekvogels zoals eenden, ganzen, zwanen, meeuwen en roofvogels maar kan ook worden verspreid door kippenhouders met een slechte bioveiligheid en/ of ratten. 

Het virus verspreidt zich niet via de lucht maar wel degelijk door contact met besmette vogelpoep, drinkers en/ of dode vogels. Besmette gebieden, zoals de oevers van een vijver, kunnen het virus nog maandenlang herbergen.

Het is zeer besmettelijk. Het gaat gemakkelijk over van de ene vogel op de andere, dus blijf waakzaam.

Er is geen behandeling voor vogelgriep. Dat betekent dat - indien 1 vogel in de kudde wordt besmet - jammer genoeg alle vogels zullen moeten worden afgemaakt zodoende overdracht te voorkomen.

Indicatoren voor vogelgriep

De meest voor de hand liggende indicatoren van vogelgriep zijn:

 • Meerdere vogels ziek of dood aantreffen in een klein gebied
 • Vogels die er moe uitzien en met hun vleugels of poten slepen
 • Vogels met gezwollen of gedraaide koppen in combinatie met gesloten waterige ogen
 • Vogels die hoesten, niezen, gapen of murmelen
 • Vogels die minder eten, drinken en leggen
 • Vogels met blauwe plekken op hun kammen en poten
 • Vogels die schudden en hun evenwicht verliezen

Credit: Chicken & Scratch

Wat te doen

Als je vermoedt dat één van je kippen OF een wilde vogel die je hebt gevonden vogelgriep heeft:

 1. Raak de vogel niet aan.

 2. Bel het Landelijk meldpunt dierziekten via (045) 546 31 88 of contacteer je plaatselijke dierenarts.

Er wordt een dierenarts gestuurd om de situatie grondig te onderzoeken en - indien nodig - kunnen er monsters worden genomen die dan naar het laboratorium worden gestuurd. De uitkomst is volledig afhankelijk van die testresultaten.

Vogelgriep is een ziekte die verplicht moet worden aangegeven. Dat betekent dat - zodra er een (vermoedelijke) uitbraak is - het Landelijk meldpunt dierziekten of je plaatselijke dierenarts meteen moeten worden ingelicht. Indien je dat niet doet dan is dit ook strafbaar! 

Sommige landen zweren bij een vaccin tegen vogelgriep. Houd er echter rekening mee dat het vaccin het vogelgriepvirus niet zal/ kan voorkomen. Het voorkomt alleen dat kippen of vogels eraan sterven. Juist om die reden werd het vaccin in het VK niet ingevoerd.

Hoewel mensen én andere zoogdieren wel degelijk vogelgriep kunnen krijgen, is het weinig waarschijnlijk. Toch is het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen zodoende de verspreiding en verdere mutaties tegen te kunnen gaan.

Positief nieuws is dat het nog steeds 100% veilig is om pluimveeproducten zoals eieren en vlees te eten. 

 

Nestera kippenhokken kenmerken zich door een intelligent design dat gericht is op de veiligheid van de kippen én het gebruiksgemak ten aanzien van de eigenaar. Al onze eenvoudig te reinigen kippenhokken zijn dan ook vervaardigd uit duurzaam 100% gerecycleerd plastic dat -  in tegenstelling tot de traditionele houten hokken - snel én gemakkelijk schoongemaakt/ gedesinfecteerd kan worden indien nodig. Bovendien zijn onze kippenhokken ook makkelijk toegankelijk voor het verzamelen van eieren en zorgen onze optionele accessoires voor extra comfort. Denk bijvoorbeeld aan de eerder vernoemde 3 meter ren die je kippen beschermt tegen ongewenste bezoekers zoals wilde vogels, ratten en roofdieren.

Bekijk hier onze op maat gemaakte kippenhokken.

 

Dit artikel is geschreven door Libby, Nestera Head of Chicken Welfare.

Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews