Hoe controleer je je kippen op luizen en rode mijten?

How to check chickens for lice and red mites
Gebruik deze gids om je kippen gemakkelijk te controleren op veelvoorkomende plagen en je kippen snel te beschermen tegen plagen.

Het welzijn van onze kippen is een prioriteit voor elke kippenhouder. Het is dan ook belangrijk om de dieren regelmatig te controleren op veelvoorkomende plagen zoals luizen of rode mijten. In de onderstaande blog gaan we hier dieper op in en tonen we hoe je de kippen op een makkelijke en snelle manier kunt controleren.

Waarom moeten we controleren op luizen en rode mijten?

Luizen en rode mijten worden beschouwd als een veelvoorkomende parasiet die kippen niet alleen ongemak maar ook heel wat stress en zelfs gezondheidsproblemen kunnen bezorgen. Door de dieren regelmatig te controleren, kun je eventuele plagen veel sneller identificeren én aanpakken wat de gezondheid van je kippen alleen maar ten goede komt.

Stap 1: Stel uw kip veilig

Om de kippen te kunnen controleren, is het belangrijk om ze stevig vast te houden. Een zachte, doch stevige greep is essentieel om het dier gedurende de controle rustig te houden. De volgende techniek is vrij goed toepasbaar: 

 1. Neem de beide poten van de kip in 1 hand vast.
 2. Schuif je vrije arm onder haar door en zet de kip op die manier stevig vast onder je arm.
 3. Op deze manier kun je 1 hand vrijhouden om het dier te controleren terwijl je kip zich veilig en geborgen voelt.

Bekijk de onderstaande video waarin Sabina toont hoe je de kip het beste kunt vasthouden.

Stap 2: Controleer de aars

Nu je de kip stevig vasthoudt, is het tijd om te controleren op luizen en rode mijten. Aangezien deze parasieten warmte en vochtige plekjes opzoeken, is het vooral belangrijk om ter hoogte van de aars te controleren.

Stap 3: Controleren op luizen

 1. Haal de veren rondom de aars voorzichtig uit elkaar.
 2. Houd de veren enkele seconden vast zodat je eventuele beweging kunt observeren. Luizen zijn bijzonder klein en in de meeste gevallen zul je ze zien wegrennen van de kou en het licht.
 3. Controleer grondig. Daarbij is het niet alleen belangrijk om de huid op witte korstjes te controleren, maar ook aan de basis van de veren.

Stap 4: Controleren op rode mijten

Het controleren op rode mijt is vergelijkbaar met de controle op luizen:

 1. Haal de veren ter hoogte van de aars lichtjes uit elkaar
 2. Zoek vervolgens naar kleine zwarte of grijze puntjes op de huid van de kip. Deze duiden op de aanwezigheid van rode mijt.

Wat moet je doen als je luizen of mijten vindt?

Als je tijdens je inspectie luizen of rode mijten ontdekt, is het belangrijk om onmiddellijk in actie te komen zodoende de besmetting tijdig aan te pakken: 

 1. Isoleer de besmette kip zodoende verdere besmetting te voorkomen.
 2. Maak het kippenhok grondig schoon om eventuele achtergebleven parasieten en/ of eitjes te verwijderen. Onze Nestera kippenhokken zijn zodanig ontworpen dat het schoonmaken ervan een fluitje van een cent is. De hokken worden gekenmerkt door meerdere toegangspunten, een eenvoudige demontage én de aanwezigheid van gladde oppervlakken die bijdragen aan een makkelijke reiniging.
 3. Kies voor de juiste behandeling na overleg met een dierenarts of pluimveedeskundige.
 4. Blijf de kippen gedurende enkele weken aan regelmatige controles onderwerpen zodoende er zeker van te zijn dat de parasieten volledig zijn uitgeroeid.

Kortom, het is belangrijk om de kippen regelmatig op luizen en rode mijten te controleren, zodoende ze veilig, gezond én gelukkig te houden. Met behulp van de bovenstaande tips & tricks kun jij je gevederde vriendjes makkelijk en snel controleren en ervoor zorgen dat ze vrij blijven van deze parasieten.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews