Rode mijt: Hoe ze te herkennen, te behandelen & te voorkomen

Red Mite: How to Spot Them, Treat Them & Prevent Them
Rode mijten zijn ectoparasieten (parasieten die zich vasthechten aan het lichaam van hun gastheer) die zich voeden met het bloed van kippen terwijl ze in hun huisvesting leven. Ze zijn klein en vooral ‘s nachts bijzonder actief, wat detectie en behandeling moeilijk maakt.

Rode mijt: Hoe ze te herkennen, te behandelen & te voorkomen

Wat zijn rode mijten?

Rode mijten zijn ectoparasieten (parasieten die zich vasthechten aan het lichaam van hun gastheer) die zich voeden met het bloed van kippen terwijl ze in hun huisvesting leven. Ze zijn klein en vooral ‘s nachts bijzonder actief, wat detectie en behandeling moeilijk maakt.

Rode mijt wordt verspreid via wilde vogels, door nieuwe kippen of door zich te verstoppen in tweedehands houten kippenhokken. Koop daarom niet alleen het hok maar ook uw kippen steevast bij gerenommeerde leveranciers! Rode mijt komt zeer veel voor in commerciële koppels, dus wees extra voorzichtig bij de aankoop/ adoptie van zogenaamde reddingskippen.

How to Prevent Red Mite - Red Mite Resistant Chicken Coops


Rode mijten nestelen zich graag op warme, donkere plaatsen; gewoonlijk zijn ze te vinden op zitstokken, in spleten waar twee oppervlakken samenkomen of onder vilten dakbedekking. Ze houden vooral van zachte houten oppervlakken en verschuilen zich vaak in tand- en groefverbindingen.

Waarom vermenigvuldigt de rode mijt zich zo snel?

De levenscyclus van een rode mijt van ei tot volwassen parasiet bedraagt slechts 5-10 dagen wat betekent dat een plaag snel uit de hand kan lopen. Volwassen vrouwtjes leggen slechts 2-5 eieren, maar door hun korte levenscyclus groeit hun populatie exponentieel. Eén enkele besmette vogel kan binnen 9-10 weken een mijtenpopulatie van maar liefst 26.000+ mijten onderhouden. Vermenigvuldig dat met het kippen in de stal en je weet voldoende!

Hoe ziet rode mijt eruit?

Jonge rode mijten worden gekenmerkt door een witte ietwat grauw-grijze kleur terwijl ze als volwassen parasiet eerder een rode bruinachtige kleur bekomen. Ze zijn het meest actief in de lente, de zomer en de herfst, en zien er verschillend uit, afhankelijk van hoe oud ze zijn en of ze onlangs hebben gegeten of niet.

Preventing Red Mite - Red Mite Resistant Chicken Coops

Rode mijten zorgen voor een aanzienlijk lijden bij kippen en kunnen - als gevolg van bloedverlies en ziekteoverdracht - zelfs bloedarmoede veroorzaken. Hennen met rode mijt leggen minder eieren, verliezen gewicht en kunnen in bepaalde gevallen zelfs sterven. Broedse hennen zijn bijzonder gevoelig, dus blijf waakzaam.

Hoe herkent u een mijtenplaat?

Als u een asachtige aanslag (rode mijtpoep) ziet, jeuk voelt na het schoonmaken van uw kippen/ kippenhok of kippen hebt die 's nachts niet willen slapen, dan is de kans op rode mijt jammer genoeg aanzienlijk groot!

Red Mite Infestation - Red Mite Resistant Chicken Coops


Om uw kippenhok te testen op rode mijt, plaatst u gewoon een warmwaterkruik (gevuld met handwarm water) in de nestbox. Als de kruik na 10 minuten krioelt van de mijten, weet je dat je een probleem hebt! Rode mijten worden aangetrokken door de lichaamswarmte van de kippen en de CO2 in hun adem.

Hoe rode mijt te voorkomen

Diatomeeënaarde in stofbaden en geborsteld in huisvesting is nuttig bij de behandeling van plagen. Verder is ook houtas een goede aanvulling, omdat de deeltjes klein en alkalisch zijn. Als de houten huisvesting aangetast is, verwijder dan de kippen en gebruik een stoomreiniger om alle spleten, hoeken en kantjes grondig schoon te maken. Rode mijten kunnen niet overleven in een omgeving waarin de temperatuur meer dan 44ºC bedraagt. Dit doodt de eieren en de mijten van elke leeftijd. Als dit de plaag niet oplost, hebt u geen andere keuze dan het hok te verbranden en opnieuw te beginnen.

Tegen rode mijt bestendige kippenhokken

Als u met rode mijt te maken krijgt in een plastic Nestera kippenhok, verwijdert u uw kippen en veegt u het hok gewoon af met een doek die u in een heet sopje hebt gespoeld, voordat u het water in de afvoer giet. Probleem opgelost!

En wat nog beter is: onze kippenhokken zijn in een mum van tijd volledig opgedroogd - u hoeft dus niet te wachten tot de houten panelen droog zijn, zoals bij een traditioneel houten kippenhok!

What are Red mite? Red Mite Resistant Chicken Coops


Elk Nestera plastic kippenhok in het assortiment is intelligent ontworpen met oog op een snelle én eenvoudige reiniging. Gemaakt van duurzaam 100% gerecycleerd plastic, zijn de binnenpanelen van onze kippenhokken glad zodat rode mijten geen kans krijgen om zich ook maar ergens te verstoppen!

Bekijk ons assortiment rode mijt-bestendige kippenhokken en ontwerp uw eigen kippenhok hier.

Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews