Wat is de beste maat zitstok voor kippen?

What is The Best Size Perch for Chickens?

Als je overweegt om een zitstok in het kippenhok te installeren, is het belangrijk om even de tijd te nemen om de basismechanismen van een vogelpoot te begrijpen. Lees verder om er zeker van te zijn dat je comfortabele zitstokken gebruikt voor jouw kippen.

Je zou kunnen denken dat er niet veel is om rekening mee te houden als het gaat om kippenhokken. Zoek een oud stuk hout en de vogels zullen er op neerstrijken, toch? Welnu, met tientallen jaren ervaring in het houden van kippen, weten wij dat er wel iets meer is om over na te denken dan dat! Legkippen hebben niet alleen voldoende ruimte op en boven hun zitstokken nodig, maar ze zijn ook behoorlijk kieskeurig wat betreft de vorm ervan.


Photo: Andrei Niemimäki
Als je overweegt om een zitstok in het kippenhok te plaatsen, is het belangrijk om even de mechanica van een vogelpoot te begrijpen; plofkippen hebben 4 tenen die zich rond hun zitstok wikkelen. Ze vallen niet van hun zitstok (zelfs niet als ze slapen) dankzij 2 speciaal aangepaste buigpezen in hun poten. Deze pezen lopen door de poot tot aan het puntje van hun tenen.
Wanneer de vogel op zijn zitstok spring, buigt hij zijn poten waardoor de pezen zich aanspannen en de tenen zich als het ware rondom de zitstok "vergrendelen". Als de poten gebogen zijn, blijven deze pezen strak aangespannen. Als de vogel vervolgens terug van zijn zitstok springt, ontspannen de pezen zich waardoor de tenen terug recht kunnen komen.

De perfecte zitstok voor kippen

Om een vogel comfortabel te laten zitten, moet de zitstok als het ware een tak van een boom nabootsen (zoals de natuurlijke slaapplaats). Scherpe randen van 90 graden op zitstokken zijn bijgevolg bijzonder oncomfortabel voor kippen. Een kunstmatige zitstok is bij voorkeur dan ook vierkant in combinatie met afgeronde hoeken zodat hun tenen er goed omheen kunnen en er een 100% optimale grip ontstaat. Een diameter van 30-40mm is ideaal voor een legkip van gemiddelde grootte. Als de zitstok te dun is dan zullen hun tenen elkaar overlappen, en als hij te dik is dan zullen ze niet voldoende houvast hebben om zich optimaal aan de zitstok vast te klemmen.


Photo: Jocelyn Auld

Ook de hoogte van de zitstok moet overwogen worden. Hij moet boven de nestkast staan zodat de hennen niet in de verleiding komen om er 's nachts in te gaan slapen, maar hij mag ook niet te hoog zijn zodat ook de zwaardere vogels er makkelijk bij kunnen.

Zorg voor voldoende ruimte tussen de zitstokken zodat de vogels genoeg ruimte hebben om op te fladderen en zich te nestelen zonder tegen elkaar te duwen. Denk eraan dat sommige zwaardere rassen zoals onder meer de Brahma's en de Orpingtons, helemaal niet op zitstokken willen slapen.

Nestera FSC gecertificeerde zitstokken

Nestera zitstokken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van het hok dat je gekozen hebt. Onze zitstokken zijn gemaakt van FSC gecertificeerd dennenhout en geperst in een 36mm vierkante doorsnede met afgeronde hoeken - ideaal voor gebruik door je kippen in je Nestera kippenhok.

Bekijk onze kippenhok accessoires hier.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews