Wat je je kippen moet voeren om kwalitatieve eieren te bekomen

What to feed your hens
Leer alles over het juiste voer voor je kippen, het belang van de beschikbaarheid van vers water, de rol van calcium bij de vorming van eieren en aanvullende voedingsoverwegingen voor eieren van de beste kwaliteit.

Kippen gezond houden en ervoor zorgen dat ze eieren van hoge kwaliteit leggen is een topprioriteit voor elke pluimveehouder. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van het juiste voer, de beschikbaarheid van vers drinkwater, de rol van calcium bij de vorming van eieren en aanvullende voedingsoverwegingen voor optimale resultaten.

1. Kwaliteitsvoer voor kwalitatieve eieren:

Kippen die een uitgebalanceerd en voedzaam dieet krijgen, zullen eerder gezond blijven en eieren van superieure kwaliteit produceren. Het is dan ook essentieel om te investeren in kwaliteitsvoer dat voldoet aan hun voedingsbehoeften.

2. Voedingsschema en variëteiten:

Om ervoor te zorgen dat de kippen constant toegang hebben tot voer, is het aangewezen om het voer de hele dag door in porties aan te bieden. We raden kippenhouders echter wel aan om de voederbakken 's nachts uit het kippenhok of de kippenren te verwijderen om knaagdieren te voorkomen.

Bij het vullen van de voerbakken is het raadzaam om lagen pellets of brij te gebruiken die speciaal voor kippen bedoeld zijn. Voer nooit alleen maïs aangezien dit geen complete voedingswaarde heeft. Maïs kan wel gebruikt worden als een lekkere traktatie in de namiddag. 

3. Water en drinkbakken:

De kippen moeten altijd vers en schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Een grote drinkbak verdient de voorkeur - en dan vooral tijdens de warme zomermaanden - omdat je deze minder vaak hoeft bij te vullen en je verzekerd bent van het feit dat de dieren de hele dag door drinkwater zullen hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Kippen kunnen tot een halve liter water per dag drinken dus het is essentieel om het waterniveau in de gaten te houden. Als hun huidige drinkbak steeds droog komt te staan, is het aan te raden om een extra drinkbak te overwegen.

4. Calcium voor eivorming en gezondheid:

Calcium is een essentiële voedingsstof voor kippen, omdat het hen in staat stelt sterke eierschalen te vormen en een goede algemene gezondheid te behouden. Het aanbieden van grit - dat calcium bevat - is dan ook cruciaal. Je kunt grit het beste in een apart schaaltje of bakje geven, in plaats van het te mengen met het gewone voer.
Kippen die toegang hebben tot buitenruimtes en gras kunnen bovendien ook op een natuurlijke wijze hun portie calcium binnenkrijgen. Daarnaast draagt de blootstelling aan gras en zonlicht eveneens bij aan de prachtige, gele kleur van de eidooier. Een reden te meer dus om onze roofdierbestendige 2m kippenren als aanvulling op het kippenhok te gebruiken.

5. Groenten 

Hoewel een uitgebalanceerd dieet voor de nodige voedingsstoffen zorgt, is het niet verkeerd om bladgroenten aan het dieet van de kippen toe te voegen zodoende hun algemene gezondheid alsook de kwaliteit van de eieren te verbeteren.
Als je een eigen moestuin of volkstuin hebt, kan het toevoegen van verse groenten aan hun dieet misschien een extra stimulans zijn. Houd er rekening mee dat het in het Verenigd Koninkrijk echter verboden is om keukenrestjes aan de kippen te geven.
Bekijk deze video waarin Sabina - onze kippengoeroe - ons vertelt welke groenten veilig zijn voor je toom kippen.


Kortom, het mag duidelijk zijn dat de juiste voeding de belangrijkste voorwaarde is om je kippen gezond te houden én kwalitatieve eieren te bekomen. Door te investeren in kwaliteitsvoer, te zorgen voor vers drinkwater en een essentiële portie calcium én bepaalde aanpassingen in het dieet - zoals bladgroente - te overwegen, kun je als pluimveehouder een ideale omgeving voor je gevederde vriendjes creëren.

Time to read: 2 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews