Waar kun je het kippenhok best installeren?

Where is the best place to put your chicken coop?

Het is altijd spannend om de komst van de - misschien wel eerste - kippen af te wachten. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en enkele maatregelen te nemen zoals “Waar moet ik het kippenhok installeren?”

In de tuin?

Het gebeurt heel vaak dat mensen met een grote, ruime tuin ervoor kiezen om het kippenhok helemaal achteraan te plaatsen. Maar dat is bij nader inzien toch niet de beste keuze!
Je moet je kippen minstens 1 keer per dag verzorgen, al is het maar om hun voedsel en drinkwater aan te vullen;  eieren te rapen of de deur van het kippenhok te openen/ sluiten indien je niet in het bezit bent van een automatische deuropener.


Het is daarom een goed idee om het kippenhok op een plek te installeren die goed zichtbaar is vanuit huis. Op die manier heb je niet alleen meer geniet van je kippen, maar kun je eventuele gezondheidsproblemen of problemen met roofdieren tijdig opmerken.

Het belang van schaduw

Plaats het kippenhok - indien mogelijk - onder een boom, zodoende gedurende de dag van natuurlijke schaduw te genieten.
Onthoud dat de moderne kippen afstammen van wilde vogels die in een zeer begroeid gebied leefden. Niet onlogisch dus dat onze kippen genieten van de natuurlijke dekking en bescherming die bomen én struiken weten te bieden. Als je het geluk hebt over een boomgaard te beschikken, dan is dat natuurlijk dé ideale plek! En al helemaal als je weet dat kippen helpen bij het elimineren van bepaalde insecten die schadelijk zijn voor fruit!

 Zorg er tevens ook voor dat de plek - waar je het kippenhok uiteindelijk wenst te installeren - voldoende vlak én goed waterdoorlatend is. Opnieuw pleiten we voor de voordelen van een schaduwrijke plek onder een boom, omdat er dan minder water vanaf het dak kan wegstromen.

 

Bescherming tegen roofdieren

Plaats het kippenhok niet naast een compostbak. Knaagdieren zijn dol op voedselafval en leven bijgevolg vaak in warme composthopen met een voedselbron in de buurt.
Hoewel een gemakkelijke toegang tot voedsel ongedierte kan aantrekken, is er niet meteen reden tot paniek. Dergelijke situaties zijn namelijk makkelijk te beheersen en worden uitvoerig besproken in onze post.

Zo is het raadzaam om de kippen slechts een dagrantsoen per keer aan te bieden en daarbij gebruik te maken van een trechter of een kleine trog. Gooi - indien mogelijk - nooit voedsel in het rond en verwijder de voeder- én drinkbakken bij het vallen van de avond.

Gebruiksgemak?

Zorg ervoor dat de plaatsing van het kippenhok ook bijdraagt aan jouw gebruiksgemak. Het is altijd leuker als het kippenhok goed toegankelijk  is via een effen pad of harde vloer dan wanneer je over nat gras moet lopen. Sabina - onze kippengoeroe - bouwde een schitterende, permanente kippenren voor haar kippen. In de onderstaande video kun je alvast een kijkje nemen.

Wij begrijpen natuurlijk ook dat een kleine tuin minder mogelijkheden biedt om een kippenhok te plaatsen. Kies in dergelijke gevallen bijvoorbeeld voor een omheining of maak gebruik van het gebouw om een beschermend en/ of schaduwrijk plekje te creëren. In het slechtste geval zou je zelfs zonwerende zeilen kunnen toevoegen, zodoende de dieren een schaduwrijke omgeving aan te bieden.

Vrij laten rondlopen

Ben je van plan om je kippen in de vrije natuur te houden? Zorg er dan voor dat ze gemakkelijke toegang hebben tot gras en/ of beboste gebieden. Houd er tevens ook rekening mee dat kippen in staat zijn om op terrassen en vlonders te lopen, wat misschien voor sommige kippeneigenaars een brug te ver is. (Vanwege de vele uitwerpselen.)

Als je besluit om je kippen in een vaste kippenren te houden dan zal de aanwezigheid van gras ingewikkelder zijn omdat het snel zal worden opgegeten en omhoog getrokken zal worden zodra de kippen over de grond scharrelen. En zelfs als de kippen voldoende mineralen vinden, dan nog is het belangrijk om dat aan te vullen met een uitgebalanceerd dieet.
Veel mensen kiezen er tevens ook voor om houtkrullen te gebruiken. In dat geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kippenren voldoende afgedekt is zodat de houtkrullen droog blijven.
Ben je daarnaast nog steeds op zoek naar een veilige kippenren, dan kun je altijd bij ons terecht. Onze kippenren biedt een optimale bescherming zodat de dieren vroeg kunnen opstaan en veilig naar buiten kunnen gaan om te scharrelen/ eten. Combineer de ren met onze automatische deuropener en je hoeft je nergens nog zorgen om te maken.

 

Tot slot is niet alleen de plaatsing van het kippenhok belangrijk, maar ook het aantal kippen dat je besluit aan te kopen/ te adopteren. Wij raden aan om klein te beginnen - een goed minimum is starten met 3 kippen. Later - en indien gewenst - kun je je toom kippen nog altijd verder uitbreiden.


Hoe meer buitenruimte je de kippen kunt geven (10m2 per kip wordt aangeraden), hoe beter hun fysieke en mentale welzijn!

Veel plezier met het houden van kippen!


Time to read: 4 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews