Zelfgemaakte grit voor gelukkige kippen: Eierschalen hergebruiken om een bron van calcium te creëren

Homemade Grit for Happy Hens: Repurposing Eggshells for Optimal Calcium
Wist je dat je je eigen grit kunt maken met behulp van een gemakkelijk verkrijgbare bron - eierschalen? Hier volgt een snelle en eenvoudige methode om eierschalen om te zetten in calciumrijk grit voor je kippen, waardoor hun welzijn en geluk verzekerd is.

Als verantwoordelijke kippenhouders begrijpen we als geen ander het belang van een gezonde en evenwichtige voeding. Dat evenwichtige voedingspatroon - waardoor de algemene gezondheid én de productiviteit van kippen kan worden gegarandeerd - steunt hoofdzakelijk op de aanwezigheid van calcium. Zo draagt calcium niet alleen bij aan het behoud van de skeletstructuur maar zorgt het eveneens voor sterke eierschalen. 

Hoewel in de meeste gevallen gebruikgemaakt wordt van kant-en-klare grit of maagkiezel, kun je deze voedingsbron ook eenvoudig zelf maken. In dit artikel leren wij jou hoe je op een snelle en makkelijke manier calciumrijk grit kunt maken op basis van eierschalen. Benieuwd? Lees dan zeker even verder.


Stap 1: Eierschalen bewaren en voorbereiden

De eerste stap in het proces is het verzamelen en bewaren van eierschalen die je hebt gebruikt om te koken. Gooi de schalen dus niet zomaar weg want ze zijn wel degelijk een natuurlijke bron van calcium die de gezondheid van je kippen ten goede komt. Spoel de eierschalen grondig af zodat eventuele eierresten worden verwijderd en laat de schalen vervolgens aan de lucht drogen.


Stap 2: De eierschalen bakken

Zodra de eierschalen gespoeld en gedroogd zijn, is het tijd om ze klaar te maken. Verwarm de oven alvast voor op 180º (of 350 Fahrenheit) en verdeel de eierschalen ondertussen zo gelijkmatig mogelijk op een bakplaat. Door de eierschalen gedurende ongeveer 10 minuutjes op 180º te bakken, worden ze niet alleen gesteriliseerd maar tevens ook goed hanteerbaar. Houd de oven goed in de gaten om te voorkomen dat de eierschalen te lang bakken en bijgevolg verbranden.


Stap 3: De eierschalen fijnmalen en bewaren

Nadat de eierschalen goed gebakken zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze even afkoelen. Zodra de schalen een veilige temperatuur hebben bereikt, kun je ze pletten en bewaren in een stevig bakje. Zorg er wel voor dat het bakje of potje luchtdicht kan worden afgesloten zodoende de kwaliteit van je zelfgemaakte grit te kunnen behouden.


Stap 4: De zelfgemaakte grit aan je kippen voeren

Eenmaal de zelfgemaakte grit bereid is, kun je deze vervolgens aan je kippen voeren. Begin met een kleine hoeveelheid die je eventueel kunt mengen met hun gewone dagelijkse voer. Je zult merken dat je kippen deze nieuwe bron van calcium vrij makkelijk in hun voedingspatroon opnemen, wat leidt tot een gezonde eierproductie en tevens sterke eierschalen. Vergeet echter niet de inname goed in de gaten te houden en pas de hoeveelheid naargelang aan zodoende een evenwichtig voedingspatroon na te streven.


Voordelen van zelfgemaakte grit:

Economisch: door eierschalen te gebruiken die anders weggegooid zouden worden, kun je besparen op de aankoop van kant-en-klaar grit.


Natuurlijk en voedzaam: zelfgemaakt grit van eierschalen biedt een natuurlijke en biologisch beschikbare bron van calcium, wat bijdraagt aan de algemene gezondheid en vitaliteit van kippen.


Milieuvriendelijk: het hergebruiken van eierschalen vermindert afval en helpt bij het bevorderen van duurzame praktijken binnen uw pluimveehouderij.


Willen we goed voor onze kippen zorgen, dan is een correct afgerond voedingspatroon essentieel. Calcium speelt daarin een belangrijke - zoniet cruciale - rol en draagt bij aan het behoud van hun algemene gezondheid alsook aan de kwaliteit van de eierproductie.

Door eierschalen opnieuw te gebruiken en in zelfgemaakt grit te voorzien, bieden we onze kippen niet alleen een natuurlijke bron van calcium aan, maar zorgen we tevens ook voor een duurzame én economische benadering van pluimvee-verzorging.

De moeite waard om deze methode uit te proberen en de positieve invloed op het welzijn en de productiviteit van je gevederde vriendjes te ervaren.

Gelukkige kippen leggen de beste eieren en zelfgemaakte grit is een goede manier om dat te bereiken!


Time to read: 3 minutes

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Kippenhok

399,00 €
63 reviews